Hızlı Menü

Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Eşyaların Hasarı, Ziyaı ve Gecikmesinden Doğan Sorumluluk Eşyada Oluşan Hasar, Ziya ve Eşyanın Tesliminin Gecikme Halleri KADIN İŞÇİLERLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELERDE TOPLUMSAL AHLAKIN ETKİSİ SÖZLEŞME HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR DEPREM BÖLGELERİNE İLİŞKİN KOSGEB ALACAKLARINA YÖNELİK 138 SAYILI 31.03.2023 TARİHLİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞERLENDİRMESİ AVUKATLARIN ARANMASI VE ARANMA USULÜ Ticaret Şirketlerine İlişkin Tür Değiştirmede İşlem Denetçisinin Önemi ve İşlem Denetçisinin Kaldırılmasına İlişkin Eleştiriler ZİNAYA İLİŞKİN BOŞANMA DAVALARINDA SÜRE SINIRI, AFFETME OLGUSU VE YARGITAY UYGULAMASI YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA LİMİTED ŞİRKETLERDE HAKLI NEDENLE ORTAKLIKTAN ÇIKMA DAVASI AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ BOŞANMA DAVASI DEVAM EDERKEN MAL REJİMİ DAVASINDAN FERAGAT EDİLMESİ HALİNDE YENİDEN MAL REJİMİ DAVASI AÇILABİLİR Mİ? KANUN YARARINA TEMYİZ NEDİR- NEDEN YAPILIR? YARGITAYIN 2023 TARİHLİ AİLE HUKUKUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA TEMYİZ KARARLARI NELERDİR? DEPREM SEBEBİ İLE İDARE ALEYHİNE AÇILACAK DAVALARDA KUSURUN BELİRLENMESİ GÜNCEL DANIŞTAY VE BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KARARLARI LİMİTED ŞİRKETLERDE YENİ KURULUŞ İÇİN ÖNEMLİ NOKTALAR VE LİMİTED ŞİRKET ESAS SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ TÜM AŞAMALARI İLE ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNDE NELERE DİKKAT EDİLİR? UYGULAMASI NASILDIR? ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARCA YANLIŞ BİLİNEN OLGULAR NELERDİR? TRAFİK KAZASI DOSYALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR LİMİTED/ANONİM ŞİRKET ORTAĞININ (ŞAHSİ) CEZAİ SORUMLULUĞU

Tür Değiştirmede İşlem Denetçisinin Önemi ve İşlem Denetçisinin Kaldırılmasına İlişkin Eleştiriler[1]

Av. Ebru BAKIM

İşlem denetçisi, şirket tarafından verilen tüm bilgi ve belgeler doğrultusunda tür değiştirmeye ilişkin işlemin dürüst resim ilkesine ve ortaklık pay ve haklarına uygun olup olmadığın denetler[2]. Bununla birlikte işlem denetçisinin yapmış olduğu denetim yeniden yapılandırma raporunun ve bilançosunun denetimi ile sınırlıdır[3]. Bu bakımdan söz konusu raporda ortaklık paylarında değişim oranının tespiti bakımından önem arz etmektedir.

TTK tasarısı ve 6102 Sayılı TTK ile tür değiştirme planı ve raporunun denetlenmesi öngörülmüşse de 6335 S.K gereğince TTK m.187’de öngörülen denetime ilişkin hüküm kaldırılmış ve yerine muadil bir hüküm getirilmemiştir. Bu husus uygulamada boşluk yarattığından doktrin tarafından da eleştirilmektedir[4]

İşlem denetçiliğinin kaldırılması ve yerine muadil bir hüküm getirilmemesi sebebi ile pay sahibinin hangi yollara başvuracağı hususunda açık bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebeple pay sahibinin öncelikle bilgi alma ve inceleme hakkını kullanması gerekmektedir. Bilgi alma ve inceleme hakkının yetersiz kalması veya yönetim kurulunca engellenmesi halinde özel denetim talep etme yoluna başvurulabilir. Ancak özel denetim ile işlem denetçiliği farklıdır. Zira işlem denetçiliğinde yeniden yapılandırma raporu ve bilanço denetimi yapılırken özel denetimde pay sahipliğine ilişkin hakların korunması ve kullanılması bakımından pay sahibinin talebi üzerine bir inceleme söz konusudur[5]. Bu bakımdan incelenen konu ve uygulanma şekli bakımından özel denetim ile işlem denetçiliği birbirinden farklı olup özel denetimde bir yaptırım söz konusu değildir. Pay sahibinin bu tür değiştirme ile pay sahipliğinden doğan haklarının ihlalinde TTK m. 191 vd. öngörülen dava yollarına başvurulabilir.

 

 

[1] Nenemoğlu Bakım, Ebru, Anonim Ve Limited Şirketler Arasındaki Tür Değiştirmelerde Ortakların Hukuki Durumu, 2023, Ankara, s. 63-64. 

[2]Erdem, Ercüment, Türk Ticaret Kanunu ile İlgili Makaleler, 2018, İstanbul. s. 263.

[3]Günay, Gözde Engin, Anonim Ortaklıklar Hukuku’nda Özel Denetim, 2018, İstanbul. s. 17.

[4]Ayrıntılı bilgi için bkz. Altay, Sıtkı Anlam, Anonim Ortaklıklarda Özel Denetim Koşullarına İlişkin Düşünceler, İstanbul, 2013, s.55-74.; Gürbüz Usluel, s.146, dn. 12.; Tekinalp, Sermaye Ortaklıkları, N:26-26. Doktrinde Gürbüz Usluel söz konusu işlemlerin denetimi için ticaret sicil müdürü tarafından uygun bir tespit de yapılamayacağını zira ticaret sicil müdürünün tescil işlemi yapabilmesi için pay sahiplerinin tüm hususlarda anlaşması gerektiğini ve bu sebeple değişim oranına ilişkin ticaret sicil müdürü tarafından bir tespit yapılamayacağını belirtmektedir. Bkz. Gürbüz Usluel, s.146, dn. 12.

[5]Günay, s. 17.

Copyright © Gerçek&Gerçek Hukuk Bürosu

WhatsApp Yol Tarifi Al Hemen Ara