Hızlı Menü

Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Eşyaların Hasarı, Ziyaı ve Gecikmesinden Doğan Sorumluluk Eşyada Oluşan Hasar, Ziya ve Eşyanın Tesliminin Gecikme Halleri KADIN İŞÇİLERLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELERDE TOPLUMSAL AHLAKIN ETKİSİ SÖZLEŞME HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR DEPREM BÖLGELERİNE İLİŞKİN KOSGEB ALACAKLARINA YÖNELİK 138 SAYILI 31.03.2023 TARİHLİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞERLENDİRMESİ AVUKATLARIN ARANMASI VE ARANMA USULÜ Ticaret Şirketlerine İlişkin Tür Değiştirmede İşlem Denetçisinin Önemi ve İşlem Denetçisinin Kaldırılmasına İlişkin Eleştiriler ZİNAYA İLİŞKİN BOŞANMA DAVALARINDA SÜRE SINIRI, AFFETME OLGUSU VE YARGITAY UYGULAMASI YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA LİMİTED ŞİRKETLERDE HAKLI NEDENLE ORTAKLIKTAN ÇIKMA DAVASI AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ BOŞANMA DAVASI DEVAM EDERKEN MAL REJİMİ DAVASINDAN FERAGAT EDİLMESİ HALİNDE YENİDEN MAL REJİMİ DAVASI AÇILABİLİR Mİ? KANUN YARARINA TEMYİZ NEDİR- NEDEN YAPILIR? YARGITAYIN 2023 TARİHLİ AİLE HUKUKUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA TEMYİZ KARARLARI NELERDİR? DEPREM SEBEBİ İLE İDARE ALEYHİNE AÇILACAK DAVALARDA KUSURUN BELİRLENMESİ GÜNCEL DANIŞTAY VE BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KARARLARI LİMİTED ŞİRKETLERDE YENİ KURULUŞ İÇİN ÖNEMLİ NOKTALAR VE LİMİTED ŞİRKET ESAS SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ TÜM AŞAMALARI İLE ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNDE NELERE DİKKAT EDİLİR? UYGULAMASI NASILDIR? ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARCA YANLIŞ BİLİNEN OLGULAR NELERDİR? TRAFİK KAZASI DOSYALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR LİMİTED/ANONİM ŞİRKET ORTAĞININ (ŞAHSİ) CEZAİ SORUMLULUĞU

BOŞANMA DAVASI DEVAM EDERKEN MAL REJİMİ DAVASINDAN FERAGAT EDİLMESİ HALİNDE YENİDEN MAL REJİMİ DAVASI AÇILABİLİR Mİ?

Av. Ebru BAKIM

 

            Mal rejimi davaları TMK m 202 vd düzenlenmiştir. TMK 225 gereğince de evliliğin boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejiminin dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erdiği belirtilmiştir. Dolayısıyla mal rejimi davasının açılabilmesi için evliliğin iptali, tarafların ölümü, boşanmanın gerçekleşmesi veya başka bir mal rejimine geçme sebepleri sayılmıştır.

            Mal rejimi davası açmanın ön koşulu derdest bir boşanma davası bulunması olup tasfiye için boşanma kararının kesinleşmesi gerekecektir. Her ne kadar mal rejimi davası zamanaşımı süresi ve mal rejiminin son bulduğu tarihler birbirinden farklılık arz etse de işbu davayı açmak için boşanma davasının görülmekte/görülmüş olması gerekmektedir[1]. Bu halde boşanmanın reddi veya boşanmadan feragat durumunda mal rejimi davasında bir yargılama yapılması mümkün değildir.

            Uygulamada ise bazen taraflar arasında boşanma davası devam ederken bir takım kişisel sebeplerden dolayı mal davasından feragat ettiği görülmektedir. Boşanma davasından edilen feragat, mal rejimi davasını etkilemekte ise de mal rejiminden feragat edilmesi boşanma kararına etki etmemektedir. Zira, boşanma davasının niteliği boşanma, tazminat, nafaka, velayet gibi hususlarla sınırlıdır. Eşlerin diğer mali haklarına (ziynet, mal rejimi tasfiyesi, kişisel eşya iadesi gibi) ilişkin taleplerde ön koşul boşanma davasının açılmasıdır.

            HMK 311 gereğince feragat kesin hüküm doğurmaktadır. Dolayısıyla Feragat edilen bir dava kesin hüküm teşkil ettiğinden HMK 114 gereğince kesin hüküm itirazı ile yeniden açılan davanın reddi gerekmektedir. Ancak, mal rejimi davasının hak doğurması için bir diğer ifade ile sonuçlanabilmesi için kesinleşen bir boşanma davasının olması gerekmektedir. Bu haliyle doğmamış haktan feragat edilemeyeceği için kesin hüküm itirazı değerlendirilmemektedir[2]. Dolayısıyla boşanma davası devam ederken vazgeçilen veya feragat edilen bir mal rejimi davasının yeni bir sebep olmaksızın tekrar açılması mümkündür.

 

[1] (HGK 27.06.2012 T. ve 2012/8-268 Esas 2012/420 Karar) Boşanma davasının reddi halinde mal rejimi davasının görülebilirlik ön koşulunun gerçekleşmediği gerekçesiyle reddine karar verilmelidir bkz. https://www.zulkufarslan.av.tr/mal-rejimi-davasi-feragat-beyani/ (e.t 29.05.2023)

 

[2] Yargıtay 8. HD 2012/9614 E2013/4584 K kararında  mal rejimi davasından feragatin doğmamış haktan feragat olmaz düşüncesi ile geçerli olmadığı belirtilmiştir.

Copyright © Gerçek&Gerçek Hukuk Bürosu

WhatsApp Yol Tarifi Al Hemen Ara