Hızlı Menü

Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Eşyaların Hasarı, Ziyaı ve Gecikmesinden Doğan Sorumluluk Eşyada Oluşan Hasar, Ziya ve Eşyanın Tesliminin Gecikme Halleri KADIN İŞÇİLERLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELERDE TOPLUMSAL AHLAKIN ETKİSİ SÖZLEŞME HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR DEPREM BÖLGELERİNE İLİŞKİN KOSGEB ALACAKLARINA YÖNELİK 138 SAYILI 31.03.2023 TARİHLİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞERLENDİRMESİ AVUKATLARIN ARANMASI VE ARANMA USULÜ Ticaret Şirketlerine İlişkin Tür Değiştirmede İşlem Denetçisinin Önemi ve İşlem Denetçisinin Kaldırılmasına İlişkin Eleştiriler ZİNAYA İLİŞKİN BOŞANMA DAVALARINDA SÜRE SINIRI, AFFETME OLGUSU VE YARGITAY UYGULAMASI YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA LİMİTED ŞİRKETLERDE HAKLI NEDENLE ORTAKLIKTAN ÇIKMA DAVASI AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ BOŞANMA DAVASI DEVAM EDERKEN MAL REJİMİ DAVASINDAN FERAGAT EDİLMESİ HALİNDE YENİDEN MAL REJİMİ DAVASI AÇILABİLİR Mİ? KANUN YARARINA TEMYİZ NEDİR- NEDEN YAPILIR? YARGITAYIN 2023 TARİHLİ AİLE HUKUKUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA TEMYİZ KARARLARI NELERDİR? DEPREM SEBEBİ İLE İDARE ALEYHİNE AÇILACAK DAVALARDA KUSURUN BELİRLENMESİ GÜNCEL DANIŞTAY VE BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KARARLARI LİMİTED ŞİRKETLERDE YENİ KURULUŞ İÇİN ÖNEMLİ NOKTALAR VE LİMİTED ŞİRKET ESAS SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ TÜM AŞAMALARI İLE ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNDE NELERE DİKKAT EDİLİR? UYGULAMASI NASILDIR? ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARCA YANLIŞ BİLİNEN OLGULAR NELERDİR? TRAFİK KAZASI DOSYALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR LİMİTED/ANONİM ŞİRKET ORTAĞININ (ŞAHSİ) CEZAİ SORUMLULUĞU

LİMİTED/ANONİM ŞİRKET ORTAĞININ (ŞAHSİ) CEZAİ SORUMLULUĞU

            Hukukumuzda ticaret kanunu m. 317 gereğince anonim şirketler yönetim kurulu ile m 623 gereğince limited şirketler ise müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilerce temsil edilir. Her ne kadar limited şirket ve anonim şirket ortaklarının hukuki sorumluluğu taahhüt edilen sermaye ile sınırlı olsa da gerek müdürlerin gerekse ortakların TTK ve çeşitli kanunlar nazarında cezai sorumluluğu da bulunmaktadır.

            Ticaret Kanunu m. 135 ile “ortak”, anonim şirketlerin pay sahiplerini, limited şirketler ile şahıs şirketlerinin ve kooperatiflerin ortaklarını;…..“yönetim organı”, anonim şirketlerde yönetim kurulunu, limited şirketlerde müdürü veya müdürleri” ifade eder demiştir. Bu bakımdan limited şirket müdürleri ortaklar dışında üçüncü kişi de olabileceği için sorumluluk hükümlerinin genişletilebileceği sonucunu unutmamak gerekir.

Sair kanunlarda yer alan bazı düzenlemeler :

            Öncelikle Türk Ceza Kanunu m.60 kapsamında bakacak olursak (1) Bir kamu kurumunun verdiği izne dayalı olarak faaliyette bulunan özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcilerinin iştirakiyle ve bu iznin verdiği yetkinin kötüye kullanılması suretiyle tüzel kişi yararına işlenen kasıtlı suçlardan mahkûmiyet halinde, iznin iptaline karar verilir.

            (2) Müsadere hükümleri, yararına işlenen suçlarda özel hukuk tüzel kişileri hakkında da uygulanır.” Denilmektedir. Yani, şirket yöneticilerinin yetkisini kötüye kullanma sureti ile şirket nam ve hesabına menfaat sağlanması halinde güvenlik tedbirleri kapsamında kazanç veya eşya müsaderesi hükümlerinin uygulanabileceği ve ilgili faaliyet izinlerinin iptal edileceği açıktır.

 

            Öte yandan, Kabahatler Kanunu m. 43/A gereğince de (1) Daha ağır idarî para cezasını gerektiren bir kabahat oluşturmadığı hallerde, bir tüzel kişinin organ veya temsilcisi ya da organ veya temsilci olmamakla birlikte bu tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde görev üstlenen bir kişi tarafından m. 43/A-a,b,c,ç,d hükümlerinde yer alan suçların işlenmesi tüzel kişinin yararına olarak işlenmesi halinde, ayrıca bu tüzel kişiye onbin Türk Lirasından elli milyon Türk Lirasına kadar idarî para cezası verileceği düzenlenmiştir.

            Yine İcra ve İflas Kanunu bakımından Madde 345/a’da “İdare ve temsil ile görevlendirilmiş kimseler veya tasfiye memurları, 179 uncu maddeye göre şirketin mevcudunun borçlarını karşılamadığını bildirerek şirketin iflasını istemezlerse, alacaklılardan birinin şikâyeti üzerine, on günden üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Denilmiştir.

            Görüldüğü üzere ister çok ortaklı ister tek ortaklı ister asgari sermaye miktarı ile ister yüksek sermayeli şirketlerde sorumluluk bakımından herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu bakımdan gerek şirketin kuruluş gerek faaliyet aşamasında sorumluluk hükümlerinin dikkate alınması gerekmektedir. Her ne kadar ceza kanunu kapsamında kurtuluş kanıtı olarak fiilin bir başkası tarafından ve/veya kasıt olmadan işlenmesi hususu ileri sürülerek cezai indirim ve seçenek yaptırımlar talep edilebilecekse de Ticaret Kanunu kapsamında belirlenen hususlardan kaynaklı sorumluluk hükümlerinde kişilerin sorumluluğunun yanı sıra şirketin de tazminat veya idari para cezası sorumluluğu doğabileceği unutulmamalıdır.

TTK’da yer alan düzenlemeler :

                        Gerek ticaret kanunu gerek sermaye piyasası kanunu vb özel kanunlarda şirket temsilcilerinin ve yöneticilerinin sorumlulukları başta basiretli tacir olma vasfından ileri gelmektedir. Bunun sonucunda ise yalnızca ticari alım satım veya faaliyet kapsamında değil, kanunun belirlediği hususlarda hukuki ve cezai sorumluluk barındıran işlemlerden dolayı da basiretli davranma esastır. Bu bakımdan TTK m. 562’de belirtilen suçları kısaca değerlendirirsek genel itibari ile şirket ortaklarının veya yöneticilerinin cezai sorumlulukları şu şekildedir:

  • Ticari defter saklamaya yönelik hükümlere aykırı davrananlar,
  • 64 gereğince ticari defter tutma ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyenler,
  • 66’ya aykırı envarter çıkaranlar
  • Kurucular beyanına aykırı beyanda bulunan kurucular
  • 358’de yer alan “Pay sahipleri, sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa etmedikçe ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte kârı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olmadıkça şirkete borçlanamaz.” Hükmüne aykırı borç verenlerin cezai sorumlulukları olduğu yer almaktadır.

Yine, TTK’da yer alan haksız rekabet kapsamında m.62 gereğince  

  • (1) a) 55 inci maddede yazılı haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenler,
  • b) Kendi icap ve tekliflerinin rakiplerininkine tercih edilmesi için kişisel durumu, ürünleri, iş ürünleri, ticari faaliyeti ve işleri hakkında kasten yanlış veya yanıltıcı bilgi verenler,
  • c) Çalışanları, vekilleri veya diğer yardımcı kimseleri, çalıştıranın veya müvekkillerinin üretim veya ticaret sırlarını ele geçirmelerini sağlamak için aldatanlar,  d) Çalıştıranlar veya müvekkillerden, işçilerinin veya çalışanlarının ya da vekillerinin, işlerini gördükleri sırada cezayı gerektiren bir haksız rekabet fiilini işlediklerini öğrenip de bu fiili önlemeyenler veya gerçeğe aykırı beyanları düzeltmeyenler,  fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 56 ncı madde gereğince hukuk davasını açma hakkını haiz bulunanlardan birinin şikâyeti üzerine, her bir bent kapsamına giren fiiller dolayısıyla iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılırlar.” Denilmiştir. Devamı maddede ise, tüzel kişi adına hareket eden veya etmesi gerekmiş olan organın üyeleri veya ortakları hakkında uygulanırhükmü düzenlenmiştir.  Dolayısıyla işbu hükümler çerçevesinde ortakların ve temsilcilerin yalnızca sermaye veya tazminat sorumluluğu bulunmadığı, şahsi olarak cezai sorumluluklarının da bulunduğu işbu hususlardan dolayı şirketin de maddi anlamda ve cezai anlamda sorumlu tutulabileceği unutulmamalıdır.

Copyright © Gerçek&Gerçek Hukuk Bürosu

WhatsApp Yol Tarifi Al Hemen Ara